Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Leto domovine v občini Črnomelj

Letos mineva 80 let, odkar so se v Črnomlju odvijali prelomni trenutki zgodovine, in prav je, da jih v občini primerno obeležimo. V prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je namreč 19. in 20. februarja 1944 potekalo I. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade. Gre za dogodek, ki nedvomno predstavlja pomemben mejnik v razvoju slovenskega narodnega osvobodilnega gibanja.

Zgodovina je prej in kasneje spisala že mnogo pomembnih zgodb, na nas pa je, da jim damo primeren pomen in veljavo. Zato smo v občini Črnomelj s sklepom občinskega sveta letošnje leto razglasili za Leto domovine. Tako se želimo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine.

Skozi vse Leto domovine 2024 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želimo prispevati tudi k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna.

Nemalo zgodovinskega dogajanja je potekalo na območju celotne Bele krajine, zato bosta Leto domovine primerno obeležili tudi občini Semič in Metlika.


Odprtje razstave Moja domovina, moj svet

Območna izpostava JSKD Črnomelj je na podlagi Leta domovine razpisala LITERARNI natečaj z naslovom "Vsaka domovina ima svoje nebo" in LIKOVNI natečaj "Moja domovina, moj svet", kar je tudi skupni naslov razstave na Petrovem trgu, ki so jo odprli v petek, 24. 5. 2024.

Ob odprtju so podelili nagrade najboljšim in njihovim mentorjem. Zbrane je nagovoril Andrej Kavšek - župan občine Črnomelj. V krajšem kulturnem programu so nastopili otroci iz Vrtca Otona Župančiča Črnomelj in učenki OŠ Mirana Jarca Črnomelj.Program je povezoval Jaka Birkelbach. Razstava bo na Petrovem trgu na ogled do 15. junija 2024.

FOTO: Jani Pavlin 

Razstava_Domovina_03.jpg Razstava_Domovina_02.jpg

 Razstava_Domovina_01.jpg  Razstava_Domovina_04.jpg

Razstava_Domovina_05.jpg Razstava_Domovina_06.jpg

Razstava_Domovina_07.jpg Razstava_Domovina_08.jpg

Razstava_Domovina_09.jpg Razstava_Domovina_10.jpg

Razstava_Domovina_11.jpg Razstava_Domovina_12.jpg

Razstava_Domovina_13.jpg  Razstava_Domovina_15.jpg

Razstava_Domovina_17.jpg Razstava_Domovina_16.jpg

Razstava_Domovina_18.jpg Razstava_Domovina_19.jpg

Razstava_Domovina_20.jpg Razstava_Domovina_21.jpg

Razstava_Domovina_22.jpg Razstava_Domovina_23.jpg

Razstava_Domovina_24.jpg Razstava_Domovina_25.jpg

Razstava_Domovina_26.jpg Razstava_Domovina_27.jpg

Razstava_Domovina_28.jpg Razstava_Domovina_29.jpg

Razstava_Domovina_30.jpg Razstava_Domovina_31.jpg

Razstava_Domovina_33.jpg Razstava_Domovina_32.jpg

Razstava_Domovina_34.jpg Razstava_Domovina_35.jpg

Razstava_Domovina_36.jpg Razstava_Domovina_37.jpg

Razstava_Domovina_38.jpg Razstava_Domovina_39.jpg 

Razstava_Domovina_40.jpg Razstava_Domovina_41.jpg

Razstava_Domovina_42.jpg Razstava_Domovina_43.jpg

Razstava_Domovina_44.jpg Razstava_Domovina_45.jpg

Razstava_Domovina_46.jpg Razstava_Domovina_47.jpg

Razstava_Domovina_48.jpg Razstava_Domovina_49.jpg

Razstava_Domovina_51.jpg Razstava_Domovina_50.jpg

Razstava_Domovina_52.jpg Razstava_Domovina_53.jpg

Razstava_Domovina_54.jpg Razstava_Domovina_55.jpg

Razstava_Domovina_56.jpg Razstava_Domovina_57.jpg

Razstava_Domovina_58.jpg Razstava_Domovina_59.jpg

Razstava_Domovina_60.jpg Razstava_Domovina_61.jpg

Razstava_Domovina_62.jpg Razstava_Domovina_63.jpg

Razstava_Domovina_64.jpg  Razstava_Domovina_65.jpg

Razstava_Domovina_66.jpg 

 


Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša

Letos mineva 80 let od bombardiranja Dragatuša. Ob tem so v nedeljo, 5. maja 2024, vDragatušu pripravili prireditev in se poklonili sicer enemu najtemnejših dogodkov v zgodovini občine Črnomelj. Zbrane je nagovoril Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj in med drugim poudaril, naj bo tokratna prireditev priložnost, da se s spoštovanjem ozremo v preteklost, vendar nikakor ne tudi z grenkobo, namesto tega pa naj nas povezuje spomin na ta dogodek in nas spodbudi h gradnji boljše prihodnosti za našo skupnost.

»Dragatuš danes morda res ni več enak kot pred 80imi leti, vendar dediščino njegove preteklosti gotovo hranite v svojih srcih. Vsak kamen, dom, vrt nosi sled zgodovine, ki nas opominja na pogum, enotnost in vztrajnost naših prednikov. Spominjamo se jih s spo-štovanjem in sočutjem do vseh tistih, ki so trpeli in izgubili svoje domove v tem tragičnem dogodku. Njihova izkušnja je zapečatena v zgo¬dovini Dragatuša kot večni opomin, kako krhko je življenje in kako pomembno je ohranjati spomin na pretekle dogodke, da se iz njih lahko učimo in gradimo boljšo prihodnost,» je še povedal župan.

Prireditev, ki jo je v sodelovanju z Občino Črnomelj organiziral ZIK Črnomelj, so s kulturnimi točkami popestrili Folklorna skupina Dragatuš, Tamburaški orkester Dobreč in učenci OŠ Dragatuš, vodil pa jo je Tadej Fink.

Dragatus____23_m.jpg   Dragatus____01_m.jpg

Dragatus____01_m.jpg    Dragatus____23_m.jpg

Dragatus____14_m.jpg  Dragatus____26_m.jpg

Dragatus____49_m.jpg    Dragatus____58_m.jpg

Dragatus____62_m.jpg    Dragatus____70_m.jpg

Dragatus____82_m.jpg   Dragatus____119_m.jpg

  Dragatus____122_m.jpg

 

FOTO: Jani Pavlin

Dragatu___objava.png

 


 V okviru prireditev Leta domovine 2024 Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj vabi na pohod "Po poteh gozdne železnice do začasnega groba komandanta Franca Rozmana - Staneta" na Sredgori pri Mirni gori. 

vabilo_pohod_Sredgora_2024.jpg


Razstava 80 let od prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta na Petrovem trgu v Črnomlju 

Torek, 20. februar 2024 - V Črnomlju je 19. in 20. februarja 1944 zasedal Slovenski narodnoosvobodilni svet, ki je postavil temelje novi državi. Na takratnem osvobojenem ozemlju Bele krajine so v tem času delovale pomembne državne inštitucije, zavodi, razvijala se je znanost, kultura, gospodarstvo ... Kot opomnik na tisti čas in kot opozorilo, da imeti svobodno domovino ni samoumevno, je Občina Črnomelj leto 2024 razglasila za Leto domovine.

Razstavo na Petrovem trgu je pripravil dr. Janez Weiss, odprtje pa so poleg avtorja sooblikovali še povezovalec Jaka Birkelbach, recitatorki OŠ Mirana Jarca Črnomelj, profesorica Eva Starašinič in učenka Nastja Kastelc ter kitarist in vokalist Anton Grahek.

Zbrane je nagovoril župan Občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, ki je opozoril, da je domovina toliko dobra in uspešna, kolikor smo taki mi, ki v njej živimo.

Razstava je nastala v sodelovanju Mestne muzejske zbirke (RIC Bela krajina) in JSKD OI Črnomelj. Slednji je organiziral tudi odprtje.

Foto: Jani Pavlin

Razstava_Weiss_02_m.jpg   Razstava_Weiss_03_m.jpg

Razstava_Weiss_01_m.jpg   Razstava_Weiss_04_m.jpg

Razstava_Weiss_05_m.jpg Razstava_Weiss_06_m.jpg

Razstava_Weiss_08_m.jpg Razstava_Weiss_07_m.jpg

Razstava_Weiss_09_m.jpg Razstava_Weiss_10_m.jpgRazstava_Weiss_11_m.jpg

Razstava_Weiss_12_m.jpg  Razstava_Weiss_13_m.jpg

Razstava_Weiss_15_m.jpg  Razstava_Weiss_14_m.jpg

Razstava_Weiss_16_m.jpg  Razstava_Weiss_17_m.jpg

Razstava_Weiss_18_m.jpg   Razstava_Weiss_19_m.jpg

Razstava_Weiss_20_m.jpg   Razstava_Weiss_22_m.jpg

Razstava_Weiss_23_m.jpg  Razstava_Weiss_24_m.jpgRazstava_Weiss_25_m.jpg   Razstava_Weiss_26_m.jpg

Razstava_Weiss_27_m.jpg  Razstava_Weiss_28_m.jpg

Razstava_Weiss_30_m.jpg 

Razstava_Weiss_29_m.jpg   Razstava_Weiss_31_m.jpg   
 

 


V Črnomlju slavnostno obeležili 80. obletnico prvega zasedanja SNOS

Ponedeljek, 19. februar 2024 – S proslavo, ki je obiskovalce popeljala skozi del zgodovinskega dogajanja med 2. svetovno vojno, so v Črnomlju obeležili 80. obletnico prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), ki je leta 1944 potekalo prav v Črnomlju. Uvodoma je prisotne pozdravil župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, nato pa je kot slavnostna govornica pred nabito polno dvorano Kulturnega doma nastopila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

»Vesel sem, da imamo ta privilegij, da lahko danes tukaj praznujemo 80. obletnice tako pomembnega zgodovinskega dogodka. Z današnjo prireditvijo, pa tudi z vrsto drugih prireditev, ki se bodo v tem letu še zvrstile v sklopu Leta domovine, se želimo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost in  hkrati opozoriti na  pomembnost pozitivnega odnosa do lastne domovine,« je med drugim poudaril župan Andrej Kavšek.

Slavnostna govornica Urška Klakočar Zupančič pa je obiskovalce osrednje prireditve, ki je potekala v okviru za letos razglašenega Leta domovine v občini Črnomelj, še posebej razveselila z napovedjo, da se aprila začenja prenova Kulturnega doma in da bodo dela, če bo vse potekalo v skladu z načrti, končana sredi leta 2025. 

V kulturnem programu so nastopili Nina Jankovič, Marko Simčič, Mira Madronič, Nina Grahek, Filip Peteržinek, na bobnih je dogajanje spremljala Katarina Kuhar. S posameznimi nastopi so se predstavili še  Godba Črnomelj, Vokalna skupina Duma, Maja Sever iz SNG Drama Ljubljana ter glasbenik Pero Lovšin. Scenarij proslave je nastal pod peresom domačinke Nastasje Schweiger iz ZIK Črnomelj.  

SNOS_05_m.jpg    SNOS_02_m.jpg    

SNOS_03_m.jpg   SNOS_08_m.jpg 

 SNOS_07_m.jpg   SNOS_09_m.jpg  

SNOS_10_m.jpg   SNOS_11_m.jpg   

SNOS_12_m.jpg

FOTO: Jani Pavlin

 


Ponedeljek, 19. febraur 2024 - Na današnji dan pred osemdesetimi leti, se je v Črnomlju začelo zasedanje Slovenskega narodonoosvobodilnega odbora. Zasedanje je sledilo Zboru odposlancev slovenskega naroda, ki je bilo v začetku oktobra 1943 v Kočevju. Črnomaljsko zasedanje je za Kočevski naslednji pomembni temelj slovenske državnosti. O Črnomlju med drugo svetovno vojno in omenjenem zasedanju sta govorila Janez Weiss in Božidar Flajšman.

 

 


Odprtje aktivnosti ob Letu domovine

S predstavo Pleši, Brina, ki je včeraj, 13. 1. 2024, napolnila dvorano Kulturnega doma Črnomelj, smo odprli aktivnosti Leta domovine 2024. Plesni recital Pleši, Brina v produkciji ZIK Črnomelj  je nastal pod peresom domačinke Nastasje Schweiger.

Pred začetkom predstave je obiskovalce nagovoril tudi Andre Kavšek, župan občine Črnomelj, ki je poudaril: "Z Letom domovine se simbolično poklanjamo slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, želimo pa tudi prispevati k dvigu našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine. Skozi vse leto se bo tako zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želimo prispevati k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna."

Na dogodku smo v sodelovanju z Občino Šoštanj odprli tudi razstavo avtorice Špele Poles iz Vile Mayer z naslovom "Sto dejstev o Kajuhu, zapisanih z zeleno tinto". Razstavo si lahko ogledate do sredine februarja v  Kulturnem domu Črnomelj.

Pleši, Brina: 

Scenarij, režija: Nastasja Schweiger
Marta Paulin - Brina:  Brina Dokl
Glas Brine: Nina Jankovič
Karel Destovnik - Kajuh: Rok Babič
Vokal: Katja Stariha
Produkcija in miks glasbe: 2B
Folklorni ples: KUD Oton Župančič Vinica
Izrazni ples: Plesno Društvo Krokar
Oblikovanje luči in zvoka: Uroš Novina
Montaža animacij: Tomaž Čurk
Izdelava scene: Edin Miketič
Produkcija: ZIK Črnomelj

Čestitke vsem nastopajočim in ustvarjalcem predstave.

Več utrinkov v fotografiji si lahko ogledate na tej povezavi