Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

V Gornjem Suhorju pri Vinici obeležili nov dan slovensko-britanskega prijateljstva

8.5.2023 / Sporočila za javnost

Foto: Jani Pavlin

Ponedeljek, 8. maj 2023 -  - Pri spominskem obeležju zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI v Gornjem Suhorju pri Vinici je danes potekala prireditev ob slovensko-britanskem prijateljstvu, ki sta ga skupaj z županom občine Črnomelj Andrejem Kavškom slovesno obeležila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Tiffany Sadler.

Prisotne so uvodoma pozdravili župan občine, veleposlanica in predsednica. »Prijateljstvo je dragocena stvar. Prijateljstvo ni samoumevno, ampak ga je potrebno negovati, zanj skrbeti, mu dajati pozornost, sicer se lahko v svoji krhkosti hitro zlomi. A če se držimo povezanosti in sodelovanja, postane ta naveza polna zaupanja in podpore. Tako dobimo trdno prijateljstvo. In tako se je stkalo tudi med slovenskim in britanskim narodom. Zgodovinski dogodki so nas povezali, danes pa z medsebojnim spoštovanjem to prijateljstvo ponosno negujemo in razvijamo,« je izpostavil župan in se v nagovoru tudi iskreno zahvalil vaščanom Gornjega Suhorja pri Vinici za gostoljubje, ki ga vedno nudijo ob slovesnosti.

Predsednica Republike Slovenije je v govoru dejala, da človekoljubni in domoljubni dogodki ter dejanja, kot so se zgodili v Gornjem Suhorju, stkejo neprecenljive in večne vezi med ljudmi in narodi. »Slovenija in Združeno kraljestvo sta prijateljski in zavezniški državi, ki ju povezujejo skupna evropska dediščina, skupne vrednote in načela demokracije, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava ter skupnega reševanja globalnih izzivov,« je dejala in dodala, da bogatemu in razvejanemu prijateljstvu med Slovenijo in Združenim kraljestvom posebno žlahtnost daje tudi področje kulture in umetnosti. Predsednica se je v svojem nagovoru med drugim prav tako zahvalila županu in krajanom, ki vsako leto pomagajo pri organizaciji slovesnosti in napovedala, da v Gornji Suhor pri Vinici zagotovo še pride.

Na prireditvi sta predsednica in veleposlanica ob spominsko ploščo položila venec v spomin britanskim letalcem.

Kulturni program, ki ga je povezoval Tadej Fink, in scenarij je pripravila Območna izpostava JSKD Črnomelj, nastopili pa so Folklorna skupina FS Dragatuš, učenci OŠ Komandanta Staneta Dragatuš ter glasbeniki Orkestra Slovenske vojske in Royal Yeomanry.

V počastitev dneva slovensko-britanskega prijateljstva je bil predviden še skupni prelet letal Slovenske vojske in akrobatske skupine Kraljevih zračnih sil Red Arrows, ki so v soboto sodelovali na slovesnosti ob kronanju kralja Karla III. in kraljice Camille. Zaradi vremenskih razmer skupni prelet žal ni bil mogoč.

Leta 2018 sta nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in takratna veleposlanica Sophie Honey v Gornjem Suhorju pri Vinici odkrila spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI. Dan slovensko-britanskega prijateljstva sta naslednjo leto razglasila nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Njegova kraljeva visokost princ Edward, grof Wesseški, ob uradnem obisku britanskega princa v Sloveniji leta 2019, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen.