Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Vzpostavitev UNICEF-ovih Varnih točk v Črnomlju

22.5.2024 / Aktualno

Torek, 21. maj 2024 - Po večmesečnem koordiniranju, številnih sestankih, zaključenem usposabljanju in ureditvi pogodb skupaj z Mladinskim centrom BIT sporočamo, da je Črnomelj bogatejši za kar 5 Unicefovih Varnih točk (dve sta bili vzpostavljeni že prej).

Kaj  so Varne točke? Varne točke so raznoliki javni prostori, kamor se otroci ali mladi lahko zatečejo v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi do želje po pogovoru, čakanja na starše, doživljanja kakršne koli oblike nasilja, težav z duševnim zdravjem in drugih situacij. Namen varnih točk je prva pomoč otroku ali mladostniku v stiski, ponujanje varnega in odprtega prostora, kjer se lahko umiri, pove, kaj doživlja, ter usmeritev do ustrezne strokovne pomoči.

Naša prizadevanja sprva privedla do identifikacije primerih mest, pri čemer smo se osredotočili na obstoječe organizacije, ki že delujejo na področju pomoči otrokom in mladostnikom v stiski. Kot lokalni koordinator smo izbrali primerne kandidate, jih seznanili s projektom ter jih povabili k sodelovanju. Sledilo je več sestankov, ter seveda tudi usposabljanje prostovoljcev, za pridobitev naziva in nalepk, s čimer so tudi označene Varne točke. Ob tem smo izmenjali tudi dobre prakse, ki so nam dale številne ideje za učinkovito izvedbo tega projekta in njegovo promocijo, da bi pomembne informacije dosegle tiste, ki jih potrebujejo.

Na Vsaki varni točki je najmanj en zaposlen, ki je opravil usposabljanje za prostovoljca na Varni točki. Opremljen je z znanjem, kako odreagirati v določenih situacijah, ko sreča otroka ali mladega v stiski. Prav tako pa smo stkali možno mrežo med samimi organizacijami, kar nam omogoča da se medseboj obeščamo, delimo nasvete in po potrebi tudi otroka ali mladega v stiski obrnemo do ustrezne strokovne pomoči. Tukaj predvsem mislimo na Policijo, CSD, ZD, pa tudi organizacije kot so naprimer Društvo za življenje brez nasilja, ki so del tega projekta kot svetovalci ostalim organizacijam.

Varne točke v Črnomlju; označene z značilno modro nalepko, lahko pa jih najdete tudi na zemljevidu: https://www.varnetocke.si/

  1. Kreativna hiša mladih
  2. Knjižnica Črnomelj
  3. ZIK Črnomelj
  4. Občina Črnomelj
  5. Vrtec Otona Župančiča Črnomelj
  6. Hofer
  7. Lidl

Priključitev projektu je potekala na pobudo Občine Črnomelj, pri čemer je bil Mladinski center BIT imenovan za lokalnega koordinatorja. V prvi fazi je bila izvedena anketa, ki jo je izpolnilo 245 učencev iz OŠ Loka Črnomelj in OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Rezultati ankete so jasno potrdili potrebo po tovrstnem programu. Pri realizaciji tega projekta so sodelovali predstavniki različnih sektorjev: Policija, Centra za socialno delo, Društva za življenje brez nasilja, ZIK Črnomelj, Knjižnica Črnomelj, na sestankih in usposabljanju pa so bili tudi predstavniki Črnomaljskih šol in vrtcev.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim za njihovo zavzetost in predanost ter se veselimo skupnega sodelovanja pri projektu Varnih točk, ki bodo našim otrokom in mladostnikom nudile potrebno podporo in varnost.