Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Obvestilo Občine Črnomelj glede režima parkiranja ob reki Kolpi

29.5.2023 / Aktualno

Foto: Anita Jamšek

Občina Črnomelj zainteresirano javnost (tj. prebivalce ob reki Kolpi, lastnike nepremičnin ob reki Kolpi, turistične ponudnike in vse ostale obiskovalce reke Kolpe) obvešča, da je v letošnjem letu začel veljati nov Odlok o prometnem režimu na območju ob reki Kolpi. Odlok je usklajen s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave in predpisi, ki urejajo cestne predpise in varnost cestnega prometa ter je redakcijsko prečiščen. Ker smo v času priprave novega Odloka zasledili, da si velika večina prebivalcev in obiskovalcev obkolpskega prostora nepravilno predstavlja in razlaga, da po sprejemu novega Odloka ob reki Kolpi ne bo več ustreznega nadzora ob Kolpi (za kampiranje, vožnjo, zaustavljanje in parkiranje vozil ipd.), podajamo sledeča pojasnila:

Vožnja, ustavljanje in parkiranje vozil na motorni pogon:

na območju ob reki Kolpi je tako kot povsod drugod na območju občine Črnomelj prepovedana vožnja, ustavljanje in parkiranje vozil na motorni pogon v naravnem okolju (to so območja, ki so zunaj: naselij, javnih in gozdnih cest, površin za rekreacijo in šport ter površin za vožnjo). Izjema so (peti odstavek 28.b člena Zakona o ohranjanju narave) vozila lastnikov oz. najemnikov nepremičnin, ki na svojih oz. najetih zemljiščih opravljajo kmetijska dela. Nadzor se bo v tem primeru poleg inšpektorjev za ohranjaje narave zagotavljal tudi s stani gozdarskih, lovskih, ribiških in kmetijskih inšpektorjev. Zoper prekrške, ki se bodo nanašali na vožnjo in parkiranje vozil na motorni pogon v naravnem okolju bo za ukrepanje pristojna policija;

Na vseh ostalih območjih, ki so zunaj naravnega okolja se bo nadzor izvajal preko medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine za lokalne ceste in s strani policije na podlagi zakonodaje, ki ureja ceste in varnost cestnega prometa.

Ureditev začasnih parkirišč:

Odlok v tej obliki zagotavlja ureditev začasnih parkirišč, katerih lokacije so usklajene z veljavnim prostorskim načrtom Občine Črnomelj, kar pomeni, da bo medobčinska inšpekcija po omenjenem odloku izvajala nadzor le nad urejanjem začasnih parkirišč in zaračunavanjem parkirnine na omenjenih parkiriščih. Neposredni nadzor v Krajinskem parku Kolpa zagotavlja upravljavec parka.

V času javnih prireditev je dovoljen tudi dodatni parkirni režim ob pridobljenem soglasju upravnega organa.

Dostop lastnikom do njihovih parcel:

Nov Odlok ne omejuje dostopa lastnikom do njihovih parcel.

Sklep o višini parkirnine za leto 2023:

Vse zainteresirane ponudnike turističnih storitev iz območja ob reki Kolpi obveščamo, da je bil sprejet in je že v veljavi nov Sklep o višini parkirnine za leto 2023. Sklep je podlaga za ureditev začasnih parkirišč ob reki Kolpi in za pobiranje parkirnine na omenjenih parkiriščih. Vsi zainteresirani morajo pred ureditvijo začasnih parkirišč pridobiti ustrezno dovoljenje s strani Občine.