Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Obvestilo Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine: Neupravičena uporaba parkirnih kart na parkirnih mestih za invalide

7.12.2022 / Aktualno

"V medobčinskem redarstvu si prizadevamo, da posvečamo posebno pozornost nadzoru parkirnih mest rezerviranih za invalide, ki so najranljivejši udeleženci v cestnem prometu. Pri tem še vedno ugotavljamo, da posamezni vozniki ne upoštevajo prometnega režima in parkirajo na rezerviranih mestih za invalide.

Pri nadzoru teh mest pa poleg teh kršitev ugotavljamo tudi, da določeni vozniki zlorabljajo parkirne karte za invalide, ki so izdane njihovim sorodnikom, s tem, da parkirajo na mestih rezerviranih za invalide, pri tem pa ne spremljajo invalidnih oseb.

Zakon o pravilih cestnega prometa namreč v 67. čl. določa, da sme parkirno karto poleg upravičenca uporabljati spremljevalec, ki vozi in spremlja osebo, ki je imetnik parkirne karte in sama ne vozi motornega vozila. Parkirne karte torej ni dovoljeno uporabljati v kolikor oseba, ki ni imetnik te karte, ne spremlja upravičenca, torej v tem primeru ni upravičena do parkiranja na mestu rezerviranem za invalide.  Osebe, ki vozijo ali spremljajo invalidne osebe, lahko parkirajo na invalidskih parkirnih mestih izključno za čas, ko pripeljejo oziroma spremljajo invalidno osebo, s tem da na vidnem mestu označijo vozilo s parkirno karto.

Za napačno parkiranje na mestih rezerviranih za invalide je predpisana globa 200 eurov. Za voznika, ki parkira na takem mestu in neupravičeno uporabi parkirno karto, pa je predpisana še globa 80 eurov. Pooblaščena uradna oseba odvzame neupravičeno uporabljeno parkirno karto vozniku in jo pošlje upravni enoti, ki jo je izdala."