Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 30. 4. 2021

  • 30 April 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

za nami je teden, ko je bilo po dolgem času življenje bolj sproščeno. Seveda v okviru upoštevanja še veljavnih ukrepov in priporočil NIJZ, vseeno pa menim, da smo občutili sprostitev, če ne drugače z odprtjem teras gostinskih lokalov. Kljub sprostitvi moramo ostati odgovorni in spoštovani še veljavne ukrepe, saj se bomo le na takšen način lahko kmalu vrnili na ustaljene tirnice.

Vlada je na seji ta teden sprejela nekaj dodatnih sprostitev, in sicer bo v rumenih statističnih regijah, med katere naša žal še ne spada, za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Dovoljena bo strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Dodatno je vlada v rumenih regijah sprostila še število ljudi v zaprtih javnih prostorih. V zaprtih javnih prostorih bo odslej veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Enako velja za kulturne in verske dogodke, ki potekajo v zaprtih prostorih. Odslej mora posamezna oseba ali več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, imeti najmanj 20 kvadratnih metrov površine. V naši regiji te sprostitve še ne veljajo, verjamem pa, da bomo kmalu med njimi tudi mi.
V naši občini je po zadnjih podatkih trenutno 70 aktivno okuženih oseb, kar predstavlja 0,5 prebivalstva. Še vedno velja, da se v ZD Črnomelj lahko naročite na cepljenje, na voljo so vam hitri testi, prav tako se lahko naročite na test na COVID protitelesa in tako ugotovite, ali ste virus morebiti že preboleli. Če potrebujete kakršnekoli informacije glede koronavirusa, so vam v ZD Črnomelj vedno na voljo.

Na voljo so tudi organizacije za pomoč v naši občini, kontaktirate jih lahko na:

- Hiša sadeži družbe Črnomelj: 040 696 100
- Rdeči Križ Črnomelj: 07 30 51 451
- Center za socialno delo Črnomelj: 07 30 62 360
- Župnijska Karitas Črnomelj: 040 856 580

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

V javni obravnavi je odlok o novem grbu in zastavi Občine Črnomelj

  • 30 April 2021 |

Že smo poročali, da Črnomelj letos obeležuje 770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja, saj je bil v novo odkriti listini decembra 1251 prvič omenjen trški sodnik Črnomlja, ki bi se danes imenoval župan. V čast starodavnosti črnomaljske trške oziroma mestne avtonomije bomo v letu 2021 izvedli več aktivnosti, s katerimi bomo obeležili častitljivo starost našega mesta. Najpomembnejša med njimi bo zagotovo sprememba grba in zastave Občine Črnomelj. Podoba je povzeta po najstarejši upodobitvi mesta na pečatu iz leta 1587.

Z včerajšnjim dnem je tako v javni obravnavi nov Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj. Vso strokovno in drugo javnost vabimo k sodelovanju pri pripravi le-tega.

V času do 11. 5. 2021, do 12. ure lahko vsa zainteresirana javnost, organi in posamezniki na osnutek akta podajo dopolnitve ali predloge sprememb, in sicer pisno na naslov:

Občina Črnomelj
Trg svobode 3
8340 Črnomelj

ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Predlog Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj v javni obravnavi je dostopen na tej povezavi.

Nato bodo sledili nadaljnji postopki uveljavitve odloka, ko bo bosta osrednja simbola Občine Črnomelj dokončno zaživela v novi preobleki.

Talčji vrh z novim avtobusnim postajališčem in prestavljeno javno potjo

  • 29 April 2021 |

Četrtek, 29. april - Končana so dela v naselju Talčji vrh, kjer je urejeno novo avtobusno postajališče in prestavljena javna pot. Dela je izvedla družba CGP, vrednost del pa je znašala približno 61.000 EUR. Vsa sredstva so bila zagotovljena iz proračuna Občine Črnomelj. 

Na področju cest v občini je v teku rekonstrukcija državne ceste Marindol - Žuniči, v zaključni fazi pa cesta Kot - Sodevci in obnova mostu v Sodevci.

Za prometno ureditev pri OŠ Vinica smo s strani DRSI prejeli sporazum, DRSI ureja še lastništvo. K izvedbi se bo predvidoma pristopilo poleti 2021 – med počitnicami.

V kratkem bo šlo ven tudi javno naročilo za gradnje na občinskih cestah in objektih v občini Črnomelj in s krajevnimi skupnostmi bomo uredili vse potrebno za izvedbo zastavljenih investicij na področju cest v tem letu.

Začetek pripravljalnih del in rušitve starega dela vrtca Otona Župančiča Črnomelj, enota Loka

  • 26 April 2021 |

Obveščamo vas, da se bodo 10. 5. 2021 začela pripravljalna in rušitvena dela starega dela vrtca Otona Župančiča Črnomelj, enota Loka.

V prvi fazi se bo ta del vrtca porušil in pripravil teren za nadaljnjo gradnjo. Gradnja nove stavbe se bo pričela predvidoma julija 2021.

Celotna investicija znaša približno 4 milijone evrov, pri čemer s strani Eko sklada pričakujemo 569.000 EUR. Izvajalca dela pa sta je podjetje TGH in družba CGP.

Dela bodo zaključena predvidoma do julija 2022, nova stavba pa bo imela 14 oddelkov s spremljajočimi in upravnimi prostori. V sklopu investicije je tudi oprema in ureditev zunanje površine.

V času izvajanja del vas prosimo za razumevanje in potpežljivost.

 

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 23. 4. 2021

  • 23 April 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

dočakali smo sproščanje nekaterih ukrepov in verjamem, da se vsi že veselimo. Pri tem poudarjam, da se še vedno veljavnih ukrepov držimo in smo odgovorni, pri vsem skupaj pa upoštevamo priporočila NIJZ glede razdalje, mask in previdnosti ob slabem počutju.

Vlada RS je namreč na seji ta teden sklenila, da je z današnjim dnem dovoljeno prehajanje regij, zbiranje in prireditve do 10 ljudi, v soboto se bodo lahko povsod odprle terase gostinskih lokalov. Pod določenimi pogoji bodo nekateri lokali v rumenih regijah (naša regija je v oranžni) lahko delovali tudi v notranjosti. V ponedeljek se bodo odprla vrata vseh izobraževalnih ustanov. Na fakultetah in višjih strokovnih šolah je priporočen hibridni model, torej deloma v živo, deloma na daljavo. Vrata bodo odprli študentski domovi, odprte bodo tudi glasbene šole.

Vlada je sprejela tudi nov odlok za šport v času pandemije, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih ljudi. Odlok bo začel veljati 26. aprila in se bo uporabljal do vključno 2. maja.
V naši občini je po zadnjih podatkih trenutno 72 aktivno okuženih oseb, kar predstavlja 0,5 prebivalstva. Še vedno velja, da se v ZD Črnomelj lahko naročite na cepljenje, na voljo so vam hitri testi, prav tako se lahko naročite na test na COVID protitelesa in tako ugotovite, ali ste virus morebiti že preboleli. Če potrebujete kakršnekoli informacije glede koronavirusa, so vam v ZD Črnomelj vedno na voljo.

Na voljo so tudi organizacije za pomoč v naši občini, kontaktirate jih lahko na:

- Hiša sadeži družbe Črnomelj: 040 696 100
- Rdeči Križ Črnomelj: 07 30 51 451
- Center za socialno delo Črnomelj: 07 30 62 360
- Župnijska Karitas Črnomelj: 040 856 580

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

Župan ob svetovnem dnevu knjige Knjižnici Črnomelj podaril knjige

  • 23 April 2021 |

23. april - Župan je ob svetovnem dnevu knjige Knjižnica Črnomelj podaril nabor knjig iz knjižnih polic občine. Knjige je izročil direktorici knjižnice Anji Panjan Trgovčić in izpostavil pomen dostopnosti knjig v današnjem času. Poudaril je pomen branja in izobraževanja ter knjižnici čestital za dosedanje učinkovito in uspešno delo.

Ob dnevu Zemlje podelili in zasadili brezo

  • 23 April 2021 |

22. april  – Ob svetovnem dnevu Zemlje je župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek uradno izročil ekološko pohvalo Breza, ki se kot javna pohvala podeljuje za prispevek na področju urejanja in varovanja okolja. »Brezo« za leto 2020 je prejela skupina Urbano zelenje mesta Črnomelj za uspešen projekt ozelenitve mesta Črnomelj in skrbno ozaveščanje o pomenu ohranjanja in urejanja okolja.

Ob svetovnem dnevu Zemlje je župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek uradno izročil ekološko pohvalo Breza, ki se kot javna pohvala podeljuje za prispevek na področju urejanja in varovanja okolja. »Brezo« za leto 2020 je prejela skupina Urbano zelenje mesta Črnomelj za uspešen projekt ozelenitve mesta Črnomelj in skrbno ozaveščanje o pomenu ohranjanja in urejanja okolja.

Prireditev je letos potekala na spletu, in sicer si jo lahko ogledate na Youtube kanalu Občine Črnomelj na tej povezavi. V e-prireditvi lahko spoznate članice in zgodbo skupine Urbano zelenje mesta Črnomelj in spremljate zasaditev breze, ki so jo članice skupaj z županom zasadile ob tej priložnosti. Brezo so zasadili pri črnomaljski zakladnici, ki v tem času dobiva svojo končno podobo. Gre za projekt v sklopu že zaključenega projekta kulTura, kjer urejamo dostop s klančino do Zakladnice ter predvidenih javnih sanitarij, ki bodo v kletnem nivoju gradu.

Župan je v svojem govoru izpostavil, da se pomena varovanja okolja žal ne zavedajo vsi, saj so črna odlagališča polna takšnih in drugačnih odpadkov, pojavljajo pa se tudi nove lokacije teh. Opozoril je na neprimerna vedenja, ki so nastala v času epidemije korona virusa kot so odvržene maske in razne tako imenovane embalaže »za na pot«. Župan je v govoru še iskreno čestital članicam skupine in občane pozval k varovanju in ohranjanju okolja.

Prireditev je potekala v organizaciji JSKD Črnomelj. Za glasbo je s flavto poskrbela Ema Franko (Glasbena šola Črnomelj), ki jo je na klavirju spremljal Blaž Pavlakovič.

Iz županovega govora: »Sami kot skupnost moramo poskrbeti za okolje okrog nas in podobo, ki jo kažemo svetu. V zadnjih letih smo vsako pomlad organizirali spomladansko čistilno akcijo in tudi tako pripomogli k lepši podobi narave, a žal že dve leti zapored le-ta zaradi znanih razlogov ni bila izvedena kot bi si želeli. Zato je še toliko bolj pomembno, da vsak posameznik prispeva k varovanju in spoštovanju okolja.«

pdfGovor župana na e-prireditvi Dan Zemlje 2021.

Glasujte za prvi belokranjski "pumptrack"

  • 21 April 2021 |

Glasujte za Grifonov grbinasti poligon na povezavi TUKAJ  in pomagajte k postavitvi prvega pumptracka v Beli krajini, in sicer v Vinici.

(Glasujete lahko le enkrat iz enega profila na Facebooku, "like" oz. všeček ne šteje, morate glasovati).

Mladi v Vinici so pobudniki snovanja koncepta ureditve naselja oz. vaškega jedra Vinice, na osnovi katerega bodo v kraju v sodelovanju z lokalno skupnostjo dodajali manjkajoče vsebine in zagotovili večjo kvaliteto življenja v našem čudovitem koščku Slovenije.

Včasih se zmotno zdi, da so skupnosti v ruralnih okoljih navajene bolj tradicionalnih načinov rekreacije, vendar se z globalizacijo in dosegljivostjo svetovnega spleta vse spreminja. In Vinica kot kraj jadra na vetru vseh sprememb, ki nosijo pozitiven predznak.

Poligon bi bil umeščen v neposredni bližini centra Vinice, na stičišču pohodniških poti. V bližini se nahaja priljubljen bar s teraso in picerija. Posebnost njihovega poligona bi bila tlorisna skica viniškega grba - grifona z grozdom v roki, na katerega so izjemno ponosni. Ta bi se videla iz zraka in bližnje priljubljene pohodniške vzpetine, Žežlja.

"Hočem pumptrack! Pumptrack Vinica" video si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Pomagajmo do prvega belokranjskega pumptracka in glasujmo!

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.