Prireditve ob kulturnem in občinskem prazniku občine Črnomelj 2021

 • 29 Januar 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

pred nami je mesec, ko praznujemo slovenski kulturni praznik in praznik občine Črnomelj. Skozi mesec februar se po navadi odvijejo različni dogodki in tudi letos, kljub razmeram, ne bo nič drugače. Skupaj z več organizatorji smo vam pripravili pestre on-line dogodke, v vrsti katerih bo vsak našel kaj zase.

Logo 2021


PRIREDITVE OB KULTURNEM PRAZNIKU 2021

 • Petek, 29. januar, 19.00 - Dobrodelna e-prireditev Jasna 2021, YouTube kanal ZIK Črnomelj
  Izkupiček bo namenjen Športno turističnemu društvu Vinica (SMS donacije JASNA5 na 1919, trajanje 25.1.-5.2.)

PRIREDITVE OB PRAZNIKU OBČINE ČRNOMELJ 2021

 • od 10. do 19. februar - OPEN ČRNOMELJ 2021, spletni turnir v šahu ob prazniku občine Črnomelj, prijave možne do 10. februarja
  Spletni dogodek - Prijave možne preko e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na številko 041 385 425

 • Četrtek, 18. februar, 18.00 - SVETA MAŠA OB PRAZNIKU OBČINE ČRNOMELJ z blagoslovom prenovljenega trga med banko in cerkvijo, spletni prenos dogodka - Facebook stran Župnija Črnomelj - Dragatuš

 • Petek, 19. februar, 20.00 - OSREDNJA E-PRIREDITEV OB PRAZNIKU OBČINE ČRNOMELJ, program Vaš kanal na TV Novo mesto in YouTube kanal Občine Črnomelj
  Podelitev priznanj za dosežke na področju športa in priznanj Občine Črnomelj
  Kulturni program
  Slavnostni govornik: Andrej Kavšek - župan občine Črnomelj

 • Ponedeljek, 22. februar, 12.00 - ODPRTJE NOVIH IN REKONSTRUIRANIH PROSTOROV OSNOVNE ŠOLE KOMANDANTA STANETA DRAGATUŠ, spletni dogodek - YouTube kanal Občine Črnomelj

 • Sreda, 24. februar, 12.00 - ODPRTJE INVESTICIJ IZVEDENIH V SKLOPU PROJEKTA CLLD "INTERPRETACIJA VODNIH VIROV IN EKSTENZIVNIH PAŠNIKOV V POLJANSKI DOLINI" AKRONIM PROJEKTA "ČREDNIŠKA POT", spletni dogodek - YouTube kanal Občine Črnomelj

 • Četrtek, 25. februar, 17.00 - SPLETNO PREDAVANJE "STANJE TAL KOT DEJAVNIK EKOLOŠKEGA KMETOVANJA V BELI KRAJINI", spletna videokonferenca v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije.
  Prijave na dogodek: https://proteus-belakrajina.si/event/video-konferenca-stanje-tal-kot-dejavnik-ekoloskega-kmetovanja-v-beli-krajini/

 • Petek, 26. februar, 18.00 - ZAKLJUČEK DOLTARJEVEGA LETA 2020, Predstavitev knjige avtorice Ilinke Todorovski z naslovom "Josip Doltar in Črnomelj: Črnomaljski mlinar, žagar, livar in župan ter spreminjanje mesta med letoma 1880 in 1930", Spletni dogodek - Posnetek: https://youtu.be/R0hnTzGMRRo

ORGANIZATORJI PRIREDITEV:
Občina Črnomelj
Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj
Knjižnica Črnomelj
RIC Bela krajina– Mestna muzejska zbirka Črnomelj
Osnovna šola Komandanta staneta Dragatuš
Folklorna skupina Dragatuš
Društvo Proteus - gibanje za naravo in okolje Bela krajina
KUD Artoteka Bela krajina
Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi
Šahovsko društvo Stari trg ob Kolp
Župnija Črnomelj - Dragatuš

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 22. 1. 2021

 • 22 Januar 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

v prejšnjem poročilu sem izrazil željo, s katero ste se verjetno vsi poistovetili, in sicer da bi v tokratnem poročilu poročal o znatnem izboljšanju stanja. Želja se je delno uresničila, stanje je boljše, vseeno pa smo še daleč od takšnega, ki si ga vsi želimo – vrnitev na vsaj približno ustaljene tirnice.

V naši občini je število aktivno okuženih padlo na 203 kar predstavlja 1,4 % prebivalstva občine Črnomelj. Kljub padcu števila še vedno spadamo v eno izmed občin z najslabšo epidemiološko sliko, saj se število zmanjšuje po celotni državi. Verjamem, da so omejevalni ukrepi postali že utrujajoči, vendar je ravno sedaj potrebno upoštevati navodila NIJZ glede omejevanja, da se ne vrnemo na stare številke. Ponovno pozivam vse občane, ki so bili v stikih, pri katerih bi se lahko okužili, vendar nimajo znakov okužbe, da se udeležijo hitrega testiranja, ki poteka v ZD Črnomelj vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 14. uro.

Vlada je ta teden na seji sklenila, da gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve. Potrudimo se, da bo tudi naša regija kaj kmalu spadala med te z boljšo epidemiološko sliko in tako omogočimo našim najmlajšim vrnitev v vrtce in šole.

Pot do sprostitve ukrepov je verjetno še dolga, se pa približujemo cilju. Ostanite zdravi, doma in zdržite še malo. Skupaj bomo kos tudi temu.

Do naslednjič.

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj

Pričetek zbiranja prijav o nastali škodi po potresu 29.12.2020

 • 18 Januar 2021 |

Občina Črnomelj je bila s sklepom Uprave RS za zaščito in reševanje št. 844-4/2021-10 – DGZR pozvana, da prične z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic potresa 29. decembra 2020.

V skladu s prejetim sklepom, lahko oškodovanci oddajo vloge na naslednjih obrazcih:

• za prijavo ŠKODE NA STAVBAH - V CELOTI UNIČEN OBJEKT uporabite
Obrazec 3 - Ocena škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči (uničen objekt) in

• za prijavo DELNE ŠKODE NA STAVBAH uporabite
Obrazec 4 - Ocena delne škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči.

V primeru, da gre za več objektov istega lastnika, je potrebno vsak objekt prijaviti ločeno na svojem obrazcu.

Za oceno škode uporabite šifrant B - Izhodiščne povprečne cene za ocenjevanje delnih škod na stavbah (priloga 3)

Izpolnjenim obrazcem je potrebno priložiti tudi slike poškodovanih, ali uničenih objektov.

Občina Črnomelj zbira vloge oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stvareh zaradi potresa, na predpisanih obrazcih, do petka 29.01. 2021 do 12:00 ure. Izpolnjene obrazce lahko oddate:

• po pošti na naslov Občina Črnomelj Trg svobode 3, 8340 Črnomelj,
• v poštni nabiralnik ob vhodu v prostore Občinske uprave Občine Črnomelj,
• po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Po sprejetju sklepa Vlade RS o potrditvi ocene škode, bo Občina Črnomelj prejete vloge predala URSZR, le ta pa pristojnemu ministrstvu v nadaljnje reševanje.

pdfObvestilo 

 

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 15. 1. 2021

 • 15 Januar 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

končuje se drugi teden leta 2021 in upam, da ste leto začeli aktivno, produktivno in seveda spočito. Zapadel je sneg, kar je prineslo prave zimske radosti, a pri aktivnostih na prostem kljub snežni idili in veselju, ne smemo pozabiti na ukrepe, saj se virus še vedno vztrajno širi. Ostanite v toplem objemu doma, če je le možno, in ostanite odgovorni do sebe ter ostalih.

Delež aktivno okuženih oseb v naši občini je 2%, kar nas uvršča med najbolj okužene občine. Stanje ostaja resno in se ne izboljšuje, zato vas še enkrat več pozivam, da ostanete doma in se pazite, kolikor je to le možno. Uporabljajte maske pri vseh stikih, pri katerih ni možno ohraniti varne razdalje, to pomeni tudi v okoljih, kjer se počutimo varne. V dokaj kratkem času lahko z uporabo mask in hitrim testiranjem uspemo zmanjšati število aktivno okuženih v občini.

V ZD Črnomelj se namreč še vedno izvaja brezplačno testiranje s hitrimi testi na COVID-19 in pozivam vse, ki ste v dvomih o okuženosti, da se testirate. Okuženi prosim ne zapuščajte svojih domov, če potrebujete pomoč se obrnite na sorodnike, sosede, ali prijatelje. V kolikor nimate nikogar, ki bi vam lahko pomagal, pa tudi na telefonske številke objavljene na spletni strani občine. ZD Črnomelj je pričel tudi z zbiranjem naročil za cepljenje, na katerega se lahko naročite v ambulanti svojega osebnega zdravnika (telefonsko ali preko e-komunikacije).

Spet bi se rad spomnil oseb zaposlenih v zdravstvu, saj ne morem si predstavljati, kako se soočate z razmerami in resnično sem vam hvaležen za vašo motivacijo, požrtvovalnost in dobrosrčnost. Vaša vloga v trenutnih razmerah je izjemna in občudujem vašo zbranost ter razumevanje.

Spoštovane občanke in občani, želim si, da bi naslednji teden poročal o znatnem izboljšanju stanja v občini. Upam si trditi, da si tega želimo vsi. Ostanite zdravi.

Do naslednjič.

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 8. 1. 2021

 • 08 Januar 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

zakorakali smo v novo leto, upam da sveži, spočiti in pripravljeni na nove podvige. Želim vam srečno, uspešno in predvsem zdravo 2021. Naj bo leto boljše, mirnejše in bolj zdravo, mi pa odgovornejši.

Verjamem, da je marsikomu prav prišel oddih, saj je bilo leto za nami naporno tako fizično kot psihično. Virus je žal še vedno med nami, bolj kot kadarkoli poprej. Z veseljem bi rad rekel, da se je z novim letom spremenilo tudi stanje v naši občini, a se je žal poslabšalo. V naši občini je trenutno 287 aktivno okuženih oseb, kar nas uvršča med regije z najslabšo epidemiološko sliko. Ponovno opozarjam, da moramo upoštevati ukrep, ki nam narekuje prepoved druženja. Po praznikih se je izkazalo, da ga žal marsikdo ni upošteval in število okuženih je še naraslo.

V ZD Črnomelj se izvaja brezplačno testiranje s hitrimi testi na COVID-19, ki je namenjeno vsem občanom. K testiranju lahko pristopi vsak, brez predhodnega napotila osebnega zdravnika. Če sumite, da bi se lahko okužili in nimate simptomov, vas pozivam, da se udeležite hitrega testiranja, saj boste s tem odgovornim dejanjem v primeru pozitivnega rezultata preprečili nadaljnjo širitev okužbe. Preko hitrega testiranja se je v samo treh dneh ugotovilo 46 pozitivnih rezultatov, ki jih drugače ne bi. S tem se je bistveno zmanjšala nadaljnja širitev okužbe. Kot sem že omenil je v občini virus močno razširjen, zato vas ponovno prosim, da se v primeru najmanjšega suma na okužbo udeležite hitrega testiranja in v primeru pozitivnega rezultata ostanete doma. Testiranje je na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 14. uro na vhodu iz novega parkirišča ZD Črnomelj.

V primeru pozitivnega rezultata na testiranju se držite priporočil NIJZ.

Spoštovane občanke in občani, želim vam miren in uspešen začetek leta. Potrudimo se, da čim prej preženemo virus in upoštevajmo predpisane ukrepe. Še enkrat - bodimo odgovorni do sebe in drugih.

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj

Obvestilo za javnost glede radijske bazne postaje v TRIS Kanižarica

 • 08 Januar 2021 |

Občina Črnomelj je v letu 2018 pričela s postopki za ureditev in sanacijo rudniškega izvoznega stolpa v TRIS Kanižarica, ki je v lasti občine.

Rudniški izvozni stolp predstavlja objekt profane stavbne dediščine Kanižarica –Rudnik. Pri izvedbi rekonstrukcije in obnove objekta je potrebno upoštevati tudi kulturno varstvene pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS, Območna enota Novo mesto, ki med drugim določajo, da je potrebno v skladu z dogovorom z odgovornim konservatorjem iz objekta odstraniti vse nepotrebne dodatke, ki so bili nanj pritrjeni v preteklosti in z delovanjem samega stolpa nimajo nobene povezave. To pomeni, da tudi po obnovi stolpa nanj ne bo možno in dovoljeno nameščati drugih dodatkov in predmetov (npr. baznih postaj).

Glede na dejstvo, da je lokacija oziroma rudniški izvozni stolp za opravljanje telekomunikacijske dejavnosti tehnično neustrezen in glede na pridobljene kulturno varstvene pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, sta bili družbi A1 Slovenija d.d. in Telemach d.o.o. s strani občine že junija 2019 obveščeni, da bo potrebno radijsko bazno postajo s pripadajočo telekomunikacijsko infrastrukturo zaradi obnove rudniškega stolpa odstraniti oziroma najti novo ustreznejšo lokacijo za postavitev infrastrukture. S strani Telemacha d.o.o. je bila infrastruktura odstranjena maja 2020, s predstavniki A1 Slovenija d.d. pa smo dosegli dogovor, da se telekomunikacijska infrastruktura odstrani do dne 31.12.2020.

Obema operaterjema je bila predlagana tudi nadomestna lokacija za prestavitev bazne postaje v TRIS Kanižarica (na zemljišču, ki je v lasti občine), ki pa je zaenkrat še v fazi preveritve s strani A1 Slovenija d.d. Hkrati smo predstavnikom A1 Slovenija d.d. predlagali, da stopijo v kontakt z družbo Telemach d.o.o., ki pospešeno išče lokacijo za postavitev objekta za namestitev radijske bazne postaje s pripadajočo infrastrukturo v poslovni coni TRIS Kanižarica. V kolikor se bo izkazalo, da bi bila predlagana, ali katera druga lokacija na zemljišču v lasti Občine Črnomelj ustrezna, verjamemo, da se bomo, z upoštevanjem vseh pravnih pravil za ravnanje s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti, o postavitvi infrastrukture ustrezno dogovorili.

Po besedah operaterjev, naj bi bile bazne postaje s pripadajočo infrastrukturo v poslovni coni TRIS Kanižarica ponovno postavljene najpozneje v roku od petih mesecev do enega leta, zato občanom, ki imajo zaradi odstranitve baznih postaj težave z omrežjem, predlagamo, da preverijo tudi možnosti za zamenjavo operaterja, vsaj za čas, dokler odstranjene bazne postaje ne bodo postavljene na nove, delujoče lokacije.

S spoštovanjem.

Obvestilo ZD Črnomelj: Hitro testiranje v Črnomlju vsak dan

 • 04 Januar 2021 |

Zdravstveni dom Črnomelj obvešča, da se lahko od torka, 5. 1. 2021 prebivalci občine Črnomelj in občine Semič vsak dan prostovoljno hitro testirajo s HAGT v ZD Črnomelj – vhod iz novega parkirišča.

Testiranje bo potekalo vsak dan od ponedeljka do petka od 10.00 do 14.00 ure.

Občani naj imajo pri sebi zdravstveno kartico in osebni dokument.

Če bi se izkazalo, da ste na testu pozitivni, se takoj izolirajte, pojdite domov s čim manj stikov, kot je mogoče. Doma pokličite svojega izbranega zdravnika, ki vam bo odprl bolniški list. Negativni rezultat testa pomeni, da ste negativni v tistem trenutku. Zato naj vam test ne daje občutka lažne varnosti. Še naprej dosledno upoštevajte vsa priporočila in zaščitne ukrepe.

Pri čakanju na odvzem brisa ves čas vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra in nosite masko. Osnovni pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in prebavil.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.