Občina Črnomelj s plaketo Zlati kamen 2019 za razvojni prodor v regiji

  • 11 Marec 2019 |

Ponedeljek, 11. marec - V četrtek, 7. marca je župan Andrej Kavšek na konferenci Zlati kamen v Ljubljani prevzel plaketo, ki jo je Občina Črnomelj prejela kot finalistka v izboru za razvojno najbolj prodorno občino v regiji osrednja in jugovzhodna Slovenija.

Iz obrazložitve Zlatega kamna:

"Zakaj Črnomelj? Predvsem zaradi povezovalnosti in spretnosti pri vključevanju krajanov v razvoj. Dober primer iz zadnjega časa je prenova celovitega razvoja naselij v krajevni skupnosti Petrova vas: v prenovo so vključili učence osnovne šole iz teh naselij, učenci prek projekta spoznavali kulturno dediščino kraja, ozavestili gradnike krajevne identitete, ob tem pa podjetno razmišljali o razvoju. Dobra praksa, vredna posnemanja.

Črnomelj v projektih tesno sodeluje s sosednjimi kraji v regiji, močno pa je vpet tudi v čezmejne projekte s Hrvaško. Vrsta teh projektov meri na ohranjanje naravne dediščine. Omenimo še, da se občina proaktivno odziva na problematiko beguncev.

Črnomelj je v zadnjem desetletju dokaj intenzivno razvijal infrastrukturo – še posebej velja omeniti razvoj vodovodnega omrežja. Za razvoj so pomembne naložbe tudi v industrijsko cono in oblikovanje Podjetniškega inkubatorja Bele Krajine. Tudi v prihodnje najpomembnejši projekti merijo na razvoj infrastrukture, na ceste, vrtce in šole, javno razsvetljavo in razvoj optičnega širokopasovnega omrežja. Zelo močan razvojni center RIC Bela Krajina deluje vzorno in s projekti že uspeva vplivati na beg možganov.

 Kultura je v kraju pomemben razvojni moment. V mestu potekajo številni dogodki, od tradicionalnega Jurjevanja do dogajanja na »ulici kulture«. Črnomelj sodi med kraje, ki za varstvo kulturne dediščine namenjajo relativno največ denarja. Prenove mestnega jedra so se v Črnomlju lotili temeljito in celovito, pri tem pa v iskanje rešitev vključili stroko in širšo javnost. Leta 2013 so organizirali urbanistično in arhitekturno delavnico. Leto za tem so pripravili Načrt upravljanja mestnega jedra Črnomelj (2014 – 2018), celovit dokument, ki zajema na eni strani prenovo in varstvo kulturne ter naravne dediščine mesta, na drugi aktivnosti, s katerimi bi to dediščino na trajnostni, a podjeten način »vpeli v sodobno življenje« in jo uporabili za boljšo prepoznavnost kraja.

Črnomelj ne sodi med občine z močnejšim razvojnim položajem. Vrednost sestavljenega indeksa ISSO je šibka in uvršča občino na 183. mesto med vsemi 212 občinami, oziroma na 58. mesto med 60 občinami, ki imajo sedež v mestnem naselju. V občini so znali razviti vrsto dobrih praks. A zdi se, da kraj potrebuje nov razvojni sunek, s katerim bi zares prebudili že odkrite, vendar še speče potenciale. Uvrstitev Črnomlja v finale izbora je zato mišljena tudi kot spodbuda.

ČRNOMELJ: VKLJUČEVANJE PREBIVALCEV V RAZVOJNE AKTIVNOSTI

Črnomelj deluje izrazito povezovalno: enakomeren razvoj vseh krajev v občini je vrednota, občina prek projektov intenzivno sodeluje s sosedi v regiji in čez mejo, v občini pa znajo pritegniti ljudi v razvojne aktivnosti tudi z izvirnimi prijemi.

Dober primer je projekt celovitega razvoja naselij v KS Petrova vas. V projekt so na eni strani vključili učence višjih razredov OŠ, ki prihajajo iz vasi te krajevne skupnosti, na drugi strani pa mentorico, strokovne službe in študente različnih fakultet. Naloga, ki so jo imeli otroci, je bila pripraviti konkreten predlog, ki bi povezal vasi in privabil obiskovalce. To je zelo dober primer osveščanja o kulturni dediščini in identiteti z izrazito pragmatičnim, v razvoj usmerjenim predznakom. Učenci so identificirali lokalne posebnosti kot razvojne priložnosti in jih povezali s potjo (Od Mitre do zmaja, peš, na konju ali s kolesom – pot povezuje Mitrino svetišče in cerkev Svetega Jurija, vodi pa tudi mimo habitata endemičnega črnega močerila)."

Konferenca Zlati kamen je vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, priznanja v okviru izbora pa podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin. Podelitev poteka na podlagi splošne raziskave ISSO vseh slovenskih občin, ki jo vsako leto opravi uredništvo Zlatega kamna. Končni izbor je delo celoletnega zbiranja in preučevanja podatkov.

Dan žena ali dan za razvajanje v mestnem jedru Črnomlja

  • 11 Marec 2019 |

Ponedeljek, 11. marec - Na dan žena, v petek 8. marca, je bilo na parkirišču pri črnomaljskem gradu pestro z aktivnostmi v sklopu dogodka Razvajaj se v mestu 2019. Obiskovalci so se lahko razgledali po stojnicah tržnice, kjer so imeli možnost kupiti razne izdelke in pridelke, ogledali so si lahko kulturno-zabavni program Zapel in zaplesal bom zate, se zabavali ob koncertu glasbene skupine Abba Mia in si v Kinu Črnomelj ogledali filmsko predstavo "Najljubša". Obiskovalce je nagovoril tudi župan Andrej Kavšek.

Dogodek je imel humanitarno noto, saj so na dobrodelni stojnici Klovnese Anče Pomaranče zbrali 665,16 eur, ki so jih v celoti namenili Svetovalnici za otroke, ki jo izvajajo v okviru OŠ Milke Šobar-Nataše. Parkirišče je bilo polno obiskovalcev, prvih 300 obiskovalk pa je prejelo tudi darilo.

Razvajaj se v mestu že tradicionalno poteka kot eden od dogodkov projekta Management mestnih središč.

Več o dogodku si lahko ogledate v videu (avtor: Tomislav Urh). 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.