Program aktivnosti v Evropskem tednu mobilnosti 2018

 • 31 Avgust 2018 |

Občina Črnomelj bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti in projekta Management mestnih središč – MMS v petek, dne 21.09.2018, na parkirišču pri Črnomaljskem gradu izvedela dogodek ''Igraj se v mestu - Dan brez avtomobila''.

Vabljeni na aktivnosti, katere se bodo izvajale dopoldan med 10.00 in 11.00 uro ter popoldan med 16.00 in 20.00 uro. Ta dan bo zaradi izvedbe aktivnosti in varnosti udeležencev prireditve, za promet z motornimi vozili zaprto parkirišče pri Črnomaljskem gradu in del ulice Na utrdbah.

Program bo pester in zanimiv za mlado in staro. Na voljo bo veliko izobraževalnih stojnic, kjer boste lahko veliko izvedeli o pomenu gibanja, nevarnostih alkohola in »chatanja med vožnjo«, varne vožnje s kolesi, … Lahko se boste preizkusili v športnem plezanju, se sprehodili po sprehajalni poti ob Lahinji in se ob tem tudi kaj novega naučili, kot se tudi udeležili tečaja varne vožnje s kolesom. Otroci bodo lahko uživali ob cirkuških predstavitvah, se družili s klovneso Ančo pomarančo in si ogledali poučni predstavi »Cepetavček« in »Indijanci v deželi miru«. Ob tem bodo spoznali pomen medsebojnih odnosov, strpnosti in prijateljstva. Vse skupaj pa bo popestril kulturno zabavni program z Godbo Črnomelj, Viviano Kukar in Andrejem Bajukom ter glasbeno skupino Kvatropirci.

30.3.2017 je Občinski svet Občine Črnomelj na svoji 19. redni seji potrdil tudi Celostno prometno strategijo Občine Črnomelj z naslovom »Skupaj do privlačnega okolja in zadovoljne skupnosti« (CPS). Glede na akcijski načrt smo že realizirali nekaj ukrepov, nekaj pa jih je še v izvajanju:

 • pločnik od obvoznice Črnomelj skozi naselje Lokve,
  - stopnice pod OŠ Mirana Jarca Črnomelj,
  - pločnik in avtobusni postajališči na ulici Moše Pijade,
  - dodatna parkirna mesta na Majerju,
  - Sprehajalna pot ob Lahinji,
  - stojala za kolesa po mestu Črnomelj in v Dragatušu,
  - obnova ulice Mirana Jarca z vizualno ločitvijo površin za pešce od cestišča,
  - povezovalni hodnik med OŠ Milke Šobar Nataše in stavbo bivšega Dijaškega doma in
  - načrt šolskih poti OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

pdfProgram

Obisk nizozemskega veleposlanika

 • 23 Avgust 2018 |

Četrtek, 23. avgust - Občino Črnomelj je obiskal nizozemski veleposlanik Bart Twaalfhoven, ki redno obiskuje slovenska mesta in regije. Namen njegovega obiska je bil, da se spozna z zgodovino Črnomlja, gospodarstvom, kulturo in razvojnim potencialom območja občine Črnomelj.

Veleposlanik je z ženo najprej prisluhnil predstavitvi občine Črnomelj, ki jo je pripravil RIC Bela krajina, nato pa je obiskal Mestno muzejsko zbirko. Sledil je obisk Podjetniškega inkubatorja, kjer se je predstavilo podjetje Starkmat. Veleposlanik in žena sta si ogledala tudi ograjo ob Kolpi v Vinici, kjer je bil prisoten tudi vodja oddelka za državno mejo in tujce iz PU Novo mesto, Anton Štubljar. Na koncu pa sta obiskala še Krajinski park Lahinja in si ogledala njegove znamenitosti.

VABILO: Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh - Črnomelj 17. september

 • 22 Avgust 2018 |

V letošnjem letu, v terminu med 25. avgustom in 5. oktobrom 2018, bo potekal športno – dobrodelni  projekt 42 maratonov v 42 dneh, z namenom zbiranja sredstev za ustanovo Mali vitez – za pomoč osebam, ki so kot otroci in mladostniki oboleli z rakom in ki posledice zdravljenja nosijo naprej skozi svoje življenje. Nekaj mogočnih malih vitezov prihaja tudi iz Občine Črnomelj. 

Namen športnega dogodka je, da tekač Bogomir Dolenc odteče 42 dnevnih maratonov v 42 zaporednih dnevih v 42 slovenskih krajih!

V mestu Črnomelj bo maraton odtekel v ponedeljek, 17. septembra 2018, na Športno rekreacijskem centru Loka Črnomelj s pričetkom ob 16. uri.

Športno – dobrodelni projekt, ki postaja največji tovrstni dogodek v Sloveniji v letu 2018, so podprle sledeče organizacije in/ali institucije:

 • Športna unija Slovenije
 • Atletska zveza Slovenije
 • Olimpijski komite Slovenije
 • lokalne športne zveze in društva
 • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, ambasadorka in podpornica projekta
 • Borut Pahor, predsednik države Republike Slovenije, častni pokrovitelj projekta.

Vsi lepo vabljeni, da se udeležite dogodka, se tudi sami prijavite na maraton ali samo s tekačem odtečete del proge in tako podprete plemeniti namen prireditve.

Več o projektu: 

http://www.42maratonov.si 

Novinarska konferenca za predstavitev projekta »kulTura«

 • 22 Avgust 2018 |

Sreda, 22. avgust - V medioteki Glasbene šole Črnomelj je potekala novinarska konferenca za predstavitev projekta »kulTura« - Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko 'cool'. Za vse.«, katerega vloga je bila odobrena v okviru Javnega razpisa za predložitev projektov Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška v obdobju 2014-2020. Projektni partnerji so Grad Jastrebarsko (vodilni partner), Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Občina Črnomelj, Razvojno informacijski center Bela krajina, Univerza v Ljubljani ter Libertas međunarodno sveučilište.

Projekt so predstavljale partnerske organizacije v projektu, in sicer gospa Petra Masnec iz Turističke zajednice grada Jastrebarskog, gradonačelnik Grada Jastrebarsko gospod Zvonimir Novosel, gospod Dimitrij Pur v vlogi Organa upravljanja PS Slovenija – Hrvaška, županja občine Črnomelj gospa Mojca Čemas Stjepanovič, gospa Marija Prašin Kolbezen vodja projekta s strani občine Črnomelj, gospod Peter Črnič direktor Razvojnega centra Bela krajina in gospa Nina Hlebec projektna sodelavka iz Univerze v Ljubljani.

Grad Jastrebarsko in Občina Črnomelj sta že preko IPA projekta »Prebujena kulturna dediščina« začutila medsebojno povezanost in se izkazala z odličnim sodelovanjem. To sta želela ponoviti, zato se je preko spremljanja razpisov iskalo možnosti za nadaljnje urejanje in nadgradnjo ključnih točk v obeh mestih. V Črnomlju je to mestno jedro, v Jaski pa je območje gradu Erdody s spremljajočimi objekti in z obsežnimi parkovnimi površinami.

Vsak predstavnik partnerske organizacije je predstavil svojo vlogo v projektu. V okviru tega bodo v Črnomlju površine urejene v kombinaciji granitnih kock, granitnih plošč in asfalta, postavljene bo tudi nekaj urbane opreme. Objekte kulturne dediščine ob trasi kulTura, ki danes niso dostopni za invalide, se bo opremilo s premičnimi klančinami, urejen bo tudi dostop za invalide in vozičke iz glavne ulice na trg pred cerkvijo.


Projekt bo sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vrednost projekta je 1.316.243,02 EUR, delež v projektu Občine Črnomelj pa znaša 472.050,50 EUR.

docOsnovni_podatki_projekta
docGRADIVO

 

Tudi uradno odprli prenovljeno Trdinovo ulico

 • 17 Avgust 2018 |

Petek, 17. avgust - Županja Občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, direktor JP Komunala Črnomelj, Samo Kavčič in najstarejša prebivalka Trdinove ulice Nada Mirtič so prerezali trak in tako uradno odprli prenovljeno Trdinovo ulico, ki zdaj bogatejša za obnovljen vodovod in kanalizacijo, javno razsvetljavo in modernizacijo občinske ceste z opornim zidom. Zbrane prebivalce je nagovorila županja, odprtje sta z glasbo popestrila Martina Mravinec in Marko Simčič, program pa je povezoval Jaka Birkelbach.

Občina Črnomelj je decembra lani v Trdinovi ulici pričela z obnovo gospodarske javne infrastrukture, ki je zajemala obnovo vodovoda v dolžini 210 m in kanalizacije v dolžini 227 m. Dela obnove in dodatna dela na delu vodovoda in dotrajanim opornim zidom, ki so se izkazala naknadno, je na podlagi pogodbe v izvajanje prevzelo JP Komunala Črnomelj d.o.o.. Dela pa so bila izvedena skladno s projektom, ki ga je izdelalo podjetje Ambiens d.o.o. Na koncu so se dela zaključila s kompletno obnovo voziščne konstrukcije lokalne krajevne ceste. Gradbeni nadzor in koordinatorstvo zdravja in varstva pri delu je prav tako prevzelo podjetje Ambiens.

V ulici se je hkrati izvedla tudi javna razsvetljava, in sicer s postavitvijo 5-ih kandelabrov. Izvajalec javne razsvetljave je bilo na podlagi podjetje Evi Črnomelj d.o.o. Sočasno z gradbenimi deli je Telekom Slovenije d.d. zagotovil tudi položitev zaščitnih cevi za optične telekomunikacijske povezave.

Z JP Komunala Črnomelj d.o.o. je bilo zaradi naknadne potrebe po izvedbi nekaterih dodatnih del na delu vodovoda in dotrajanim opornim zidom, sklenjen aneks. Tako skupna vrednost vseh del na obnovi gospodarske javne infrastrukture znaša 227.384,23 €, sredstva pa so bila v celoti zagotovljena iz proračuna Občine Črnomelj.

pdfINFORMACIJA ZA JAVNOST

Zbiranje vlog za najem stojnice na tržnici – PARK(iriščni) BAZAR

 • 16 Avgust 2018 |

Ob Evropskem tednu mobilnosti 2018 in v okviru projekta Management mestnih središč – MMS dne 21.9.2018, v mestnem jedru Črnomlja organizirala prireditev »IGRAJ SE V MESTU – DAN BREZ AVTOMOBILA«, v sklopu katere bo izvedena tudi tržnica – PARK(iriščni) BAZAR. K sodelovanju vabimo trgovce, gostince, vinarje, ustvarjalce oblačil, nakita, pletenih in kvačkanih izdelkov, izdelkov za dom, pridelovalce pekovskih, žitnih, medenih, čokoladnih, mlečnih in podobnih izdelkov, cvetličarje, izdelovalce izdelkov domače obrti in podobnih vsebin primernih dogodku. Za izvajanje prodaje na stojnicah morate biti registrirani za opravljanje dejavnosti oziroma izpolnjevati zakonske pogoje.

Tržnica - PARK(iriščni) BAZAR bo potekala v petek, 21.9.2018, v času med 16.00 in 20.00 uro.

Na voljo bo 10 stojnic, s čimer je tudi omejeno število sodelujočih na tržnici. Najem stojnic bo brezplačen. Prednost pri najemu imajo ponudniki iz mestnega jedra ter javni zavodi, društva in združenja, do zapolnitve mest tudi drugi ponudniki iz občine Črnomelj, prioritetno po navedenem vrstnem redu, oz. času oddaje popolne vloge.
Prijava mora vsebovati:

- izpolnjen obrazec »Vloga za najem stojnice na prireditvi »Igraj se v mestu – dan brez avtomobila« in

- izpolnjeno »Izjavo prodajalca o spoštovanju predpisov za izvajanje prodaje« za vse, ki bodo na stojnici izvajali prodajo.

Obrazca sta na voljo tudi v sprejemni pisarni Občine Črnomelj.

Prijavo je potrebno poslati po pošti na naslov Občina Črnomelj, Trg svobode 3, 8340 Črnomelj, ali po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., ali vložiti osebno v sprejemni pisarni Občine Črnomelj, najpozneje do srede, 12.9.2018.

O izbiri ponudnikov bo odločil organizator prireditve, ponudniki pa bodo o sodelovanju pravočasno obveščeni.

Hkrati obveščamo tudi, da bo 21.9.2018 od 6.00 do 21.00 ure, zaradi prireditve zaprto parkirišče pri Črnomaljskemu gradu in del ulice Na utrdbah ob njem.
Podrobnejše informacije lahko dobite pri Božidarju Brajkoviču, tel. 30-61-100, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., ali pri Aniti Jamšek, tel. 30-61-100, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

VABILO: Igraj se v mestu - Dan brez avtomobila

 • 13 Avgust 2018 |

V okviru Evropskega tedna mobilnosti in projekta Upravljanje mestnih središč tudi letos organiziramo prireditev s ciljem obujanja mestnega jedra ter igre v mestu, ozaveščanja o varnosti v prometu, hoji, kolesarjenju in zdravemu načinu življenja.

V tednu od 16. do 22. septembra izberite optimalen način potovanja ali učinkovito združite različna prevozna sredstva.

Vabimo vas, da se na končno prireditev ob Evropskem tednu mobilnosti Igraj se v mestu - Dan brez avtomobila, odpravite peš ali s kolesom. V kolikor prihajate z avtom lahko parkirate na brezplačnih parkirnih mestih v PC Majer in se sprehodite do prireditve. Čaka vas nagrada!

 

Obeležitev spomina na prvi partizanski napad na italijansko postojanko

 • 10 Avgust 2018 |

Petek, 10. avgust 2018 – Pri spomeniku na Vranovičih je potekala obeležitev spomina na prvi partizanski napad na italijansko postojanko med 2. svetovno vojno, katere se je udeležila tudi županja Občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič. Skupaj s predsednikom KS Črnomelj Jakom Birkelbachom sta k spomeniku položila venec in svečo.

Napad se je sicer zgodil v noči iz 11. na 12. avgust 1941. V spomin na dogodek ter pogumno potezo petih Belokranjcev KS Črnomelj 11. avgusta praznuje tudi svoj krajevni praznik. Skupaj s prisotnimi aktivnimi člani ZB NOB Črnomelj sta se županja in predsednik KS poklonila neustrašnim v bitki.

Pred kratkim so bili na spomeniku obnovljeni tudi napisi, s čimer izkazujemo časten pomen tovrstnim spomenikom v smislu izgleda in ohranjanja prelomnih zgodovinskih trenutkov.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.