Zaključena 27. redna seja Občinskega sveta Občine Črnomelj

  • 29 Marec 2018 |

Četrtek, 29. marec - Potekala je 27. redna seja Občinskega sveta Občine Črnomelj. Tudi tokratna je bila po vsebini nadvse pestra, saj so Občinski svetniki obravnavali kar 26 točk dnevnega reda. Naj izpostavimo samo nekatere.

Narejen je bil pomemben korak k napredku izgradnje novega vrtca, saj je bila sprejeta predinvesticijska zasnova za »Vrtec Loka«, kjer so proučeni vsi pogledi na novogradnjo in izdajo odloka, ki je potreben za začetek izbire koncesionarja. Ta bo prevzel izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva »Vrtec Loka«.

Naj pojasnimo. Investitor je Občina Črnomelj, soinvestitor pa bo zasebni partner (koncesionar), ki v tem trenutku še ni izbran. Ta bo v celoti poskrbel za izvedbo projekta, torej za pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, rušitev starega objekta, gradnjo novega vrtca s povezovalnim hodnikom in rekonstrukcijo že obstoječega novejšega objekta vrtca, kjer zdaj delujejo 4 oddelki, in vse ostale obveznosti, ki so navedene v Odloku. Cilj investicije je izgradnja novega, sodobnega objekta vrtca v Loki v Črnomlju, v katerem je predvidenih 10 oddelkov s spremljajočimi prostori ter prostori za osebje ter izvedba zunanje ureditve.

Svetniki so obravnavali tudi ureditev krožišč na obvoznici Črnomelj in tako potrdili sklep, da bodo krožišča dobila novo podobo. Seznanili so se z informacijo o sprejetem sklepu o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu Danfoss, kar omogoča družbi Akrapovič d. d. zgraditi prizidek namenjen garderobam zaposlenim in prostorom kuhinje. S tem jim pomagamo zagotoviti ustrezne pogoje za nadaljnji razvoj in za zagotavljanje kakovosti delovnih pogojev zaposlenim.

Seznanili so se s poročili o poslovanju Belokranjskega muzeja Metlika, Dolenjskih lekarn Novo mesto, Knjižnice Črnomelj, Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Zdravstvenega doma Črnomelj, z letnim poročilom Razvojno informacijskega centra Bela krajina, s poročilom o delu Varnostnega sosveta Občine Črnomelj in o izvajanju javnih del na področju družbenih dejavnosti.

Gradivo 27. redne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj najdete na naši spletni strani, in sicer: http://www.crnomelj.si/obcina-2/obcinski-svet/gradivo. V dokumentu si lahko preberete natančne obrazložitve posameznih točk.

Podelili občinska priznanja ob dnevu Civilne zaščite

  • 29 Marec 2018 |

Četrtek, 29. marec - Včeraj je v Gasilskem domu Črnomelj potekala občinska proslava ob dnevu Civilne zaščite. Podelili smo priznanja, ki so si jih prejemniki prislužili za požrtvovalno in uspešno delo pri razvoju in krepitvi organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo, se jim zahvaljujemo za njihovo požrtvovalnost in želimo uspešno delo še naprej!


Dobitniki občinskih priznanj 2018

Bronasti trak - enkratno dejanje

GZ Črnomelj – posredovanje v DSO
PP Črnomelj– posredovanje v DSO
PP Metlika – posredovanje v DSO
ZD Črnomelj služba NMP – posredovanje v DSO
ZD Metlika ambulanta NMP – posredovanje v DSO
ZD Novo mesto ambulanta NMP– posredovanje v DSO

Bronasti trak - dolgoletno delo

Aleksander Kuzma – dolgoletno delo
Erika Horvat – dolgoletno delo
Tomaž Lozar – dolgoletno delo

Zlati trak

PGD Sinji Vrh – 90 let delovanja

Dobitniki državnih priznanj 2018

Bronasti znak CZ za enkratno dejanje

DSO
Borica Nikolič
Brigita Modrinjak
Jožica Glač
Minela Jakofčič
Brigita Nagode
Petra Štefanič

Bronasti znak CZ za dolgoletno delo

Jurij Špehar – dolgoletno delo
Srečko Adlešič – dolgoletno delo

Srebrni znak CZ

PGD Dobliče - 110 let delovanja

Zlati znak CZ

PGD Vinica – 120 let delovanja

Obnova stopnic pri OŠ Mirana Jarca Črnomelj

  • 27 Marec 2018 |

Torek, 27. marec - Občina Črnomelj skrbi za varen korak občanov in za izgled mesta. Tako smo včeraj pričeli z obnovo stopnic pri OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Dela, ki jih izvaja podjetje TGH d.o.o., bodo končana v začetku junija.  Začetek del si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. 

Obnova stopnic pri OŠ Mirana Jarca

  • 27 Marec 2018 |

Torek, 27. marec - Občina Črnomelj skrbi za varen korak občanov in za izgled mesta.?Tako smo včeraj pričeli z obnovo stopnic pri OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Dela, ki jih izvaja podjetje TGH d.o.o., bodo končana v začetku junija.  Začetek del si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. 

Spomladansko čiščenje in urejanje okolja

  • 26 Marec 2018 |

Ponedeljek, 26. marec - Občina Črnomelj vsako leto organizira in skupaj s krajevnimi skupnostmi, številnimi društvi, ki delujejo v naši občini, šolami in vrtci ter drugimi organizacijami in združenji izvede akcijo »Spomladansko čiščenje in urejanje okolja v občini Črnomelj«. Letošnja čistilna akcija bo v soboto, 7. aprila 2018.

Pozivamo vsa društva in ostale organizacije, da se akcije udeležite v čim večjem številu. Svojo udeležbo prijavite na Občino Črnomelj, do srede, 28.03.2017, po e- pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., po telefonu 07/30-61-131 ali osebno na Občini Črnomelj pri Kristini Zajc, soba 24.

Občina v sklopu organizacije prispeva rokavice, vreče za smeti in malico za udeležence društev, ki se prijavijo.

Podatke o morebitnih lokacijah divjih odlagališč sporočite občinskemu inšpektorju Marjanu Kastelicu na tel. (07) 30 61 115, ali e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Dobrodošle so tudi vaše pobude in predlogi.

Prizadevajmo si za zmanjšanje lastnega škodljivega vpliva na okolje. Pomladni meseci so pravi čas, da očistimo prebujajočo se naravo in uredimo svoje bivalno ter delovno okolje. Verjamemo, da se nam boste tudi tokrat pridružili.

Spomin zavezniškim članom posadke padlega bombnika v Gornjem Suhorju pri Vinici

  • 26 Marec 2018 |

Ponedeljek, 26. marec – Pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je v soboto v Gornjem Suhorju pri Vinici potekalo slovesno odkritje spominske plošče zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI. Tako smo se poklonili petim zavezniškim letalcem, ki so med drugo svetovno vojno svoje življenje izgubili na belokranjskih tleh.

Zbrane so nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Sophie Honey. Za kulturni program pa so poskrbeli Godba na pihala Črnomelj, Mladinski pevski zbor OŠ Dragatuš, recitatorja Veronika Gorše in Tim Gašperič, Tamburaši FS Dragatuš ter britanka Gill Wraight, ki z možem Dennisem že več kot deset let živi na Belčjem vrhu.

Županja se je ob slovesni priložnosti zahvalila vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi dogodka in prebrala pismo gospe Zore Konjajev, ki je v času dogodkov med drugo svetovno vojno skrbela za ranjence. Ta je v pismu obudila spomine in misli na tedanje dogodke in na koncu zapisala: »Današnja slovesnost je izraz humanosti, ki so jo poznali že vaši predniki in je izraz naše hvaležnosti za vso pomoč, ki nam jo je prineslo zavezniško letalstvo!«

Izsek iz knjige Matije Žganjarja, Zlomljena krila: Reševanje zavezniških letalcev na Slovenskem med drugo svetovno vojno (2012):


»Na velikonočno soboto so britanski in ameriški bombniki v poznih popoldanskih urah napadli letališča, železniška križišča in tovarne v avstrijskem Gradcu in bližnji okolici. Nemci so se branili s protiletalskim topništvom, v zrak pa se je pognalo tudi nekaj deset lovcev. V strahovitih spopadih so Nemci izgubili 35 letal, pretežno lovcev, zavezniki pa deset. /…/ Od desetih izgubljenih je bil tudi bombnik B24 iz 37. eskadrije z britansko posadko, ki je štela devet mož. Sprva je kazalo, da ni hujšega, a dva motorja sta se kmalu ustavila in njegova hitrost se je zmanjšala skoraj za polovico. /…/ Nemškemu pilotu se je ponudila priložnost doseči novo letalsko zmago. Že nekje pri Celju je dohitel 'ranjenca'. Nekajkrat je zaokrožil okoli njega, potem pa napadel. Iz bombnika so streljali in se branili na vso moč. /…/ Prav tedaj, ko je bil komaj nekaj deset metrov nad bombnikom, skoraj v mrtvem kotu, je spet ustrelil. Zadel je v polno, v bencinski tank, in bombnik se je v hipu spremenil v gorečo baklo. Upanje na rešitev je bilo mahoma konec. /…/ Odskočili so le prvi, ki so stali že pripravljeni ob odprtini, za druge je bilo prepozno. /…/ Le nekaj trenutkov zatem se je letalo zrušilo na Gornji Suhor pri Vinici. Skupaj z njim je zgrmelo na tla pet letalcev in se ubilo.«

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.