Spomladansko čiščenje in urejanje okolja

  • 26 Marec 2018 |

Ponedeljek, 26. marec - Občina Črnomelj vsako leto organizira in skupaj s krajevnimi skupnostmi, številnimi društvi, ki delujejo v naši občini, šolami in vrtci ter drugimi organizacijami in združenji izvede akcijo »Spomladansko čiščenje in urejanje okolja v občini Črnomelj«. Letošnja čistilna akcija bo v soboto, 7. aprila 2018.

Pozivamo vsa društva in ostale organizacije, da se akcije udeležite v čim večjem številu. Svojo udeležbo prijavite na Občino Črnomelj, do srede, 28.03.2017, po e- pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., po telefonu 07/30-61-131 ali osebno na Občini Črnomelj pri Kristini Zajc, soba 24.

Občina v sklopu organizacije prispeva rokavice, vreče za smeti in malico za udeležence društev, ki se prijavijo.

Podatke o morebitnih lokacijah divjih odlagališč sporočite občinskemu inšpektorju Marjanu Kastelicu na tel. (07) 30 61 115, ali e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Dobrodošle so tudi vaše pobude in predlogi.

Prizadevajmo si za zmanjšanje lastnega škodljivega vpliva na okolje. Pomladni meseci so pravi čas, da očistimo prebujajočo se naravo in uredimo svoje bivalno ter delovno okolje. Verjamemo, da se nam boste tudi tokrat pridružili.

Spomin zavezniškim članom posadke padlega bombnika v Gornjem Suhorju pri Vinici

  • 26 Marec 2018 |

Ponedeljek, 26. marec – Pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je v soboto v Gornjem Suhorju pri Vinici potekalo slovesno odkritje spominske plošče zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI. Tako smo se poklonili petim zavezniškim letalcem, ki so med drugo svetovno vojno svoje življenje izgubili na belokranjskih tleh.

Zbrane so nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Sophie Honey. Za kulturni program pa so poskrbeli Godba na pihala Črnomelj, Mladinski pevski zbor OŠ Dragatuš, recitatorja Veronika Gorše in Tim Gašperič, Tamburaši FS Dragatuš ter britanka Gill Wraight, ki z možem Dennisem že več kot deset let živi na Belčjem vrhu.

Županja se je ob slovesni priložnosti zahvalila vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi dogodka in prebrala pismo gospe Zore Konjajev, ki je v času dogodkov med drugo svetovno vojno skrbela za ranjence. Ta je v pismu obudila spomine in misli na tedanje dogodke in na koncu zapisala: »Današnja slovesnost je izraz humanosti, ki so jo poznali že vaši predniki in je izraz naše hvaležnosti za vso pomoč, ki nam jo je prineslo zavezniško letalstvo!«

Izsek iz knjige Matije Žganjarja, Zlomljena krila: Reševanje zavezniških letalcev na Slovenskem med drugo svetovno vojno (2012):


»Na velikonočno soboto so britanski in ameriški bombniki v poznih popoldanskih urah napadli letališča, železniška križišča in tovarne v avstrijskem Gradcu in bližnji okolici. Nemci so se branili s protiletalskim topništvom, v zrak pa se je pognalo tudi nekaj deset lovcev. V strahovitih spopadih so Nemci izgubili 35 letal, pretežno lovcev, zavezniki pa deset. /…/ Od desetih izgubljenih je bil tudi bombnik B24 iz 37. eskadrije z britansko posadko, ki je štela devet mož. Sprva je kazalo, da ni hujšega, a dva motorja sta se kmalu ustavila in njegova hitrost se je zmanjšala skoraj za polovico. /…/ Nemškemu pilotu se je ponudila priložnost doseči novo letalsko zmago. Že nekje pri Celju je dohitel 'ranjenca'. Nekajkrat je zaokrožil okoli njega, potem pa napadel. Iz bombnika so streljali in se branili na vso moč. /…/ Prav tedaj, ko je bil komaj nekaj deset metrov nad bombnikom, skoraj v mrtvem kotu, je spet ustrelil. Zadel je v polno, v bencinski tank, in bombnik se je v hipu spremenil v gorečo baklo. Upanje na rešitev je bilo mahoma konec. /…/ Odskočili so le prvi, ki so stali že pripravljeni ob odprtini, za druge je bilo prepozno. /…/ Le nekaj trenutkov zatem se je letalo zrušilo na Gornji Suhor pri Vinici. Skupaj z njim je zgrmelo na tla pet letalcev in se ubilo.«

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.