Občina Črnomelj s certifikatom Mladim prijazna občina

  • 08 Oktober 2018 |

Ponedeljek, 8. oktober - Občina Črnomelj je septembra oddala vlogo za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina. Danes je prejela sklep o odobritvi, kar pomeni, da je uradno nosilec certifikata Mladim prijazna občina za obdobje 2018 - 2022. Certifikat potrjuje, da občina izpolnjuje kriterije v vseh prednostnih področjih na področju mladih.

Certifikat Mladim prijazna občina je priznanje, ki ga za štiriletno obdobje podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja tistim slovenskim občinam, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja mladinskih politik. Tovrstni ukrepi so usmerjeni v integracijo vedno novih generacij mladih (to je oseb, starih od 15 do vključno 29 let) v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa v spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja mladih. Pri oceni uspešnosti izvajanja ukrepov je poseben poudarek namenjen področjem: načrtno obravnavanje področja mladine, participacije mladih, izobraževanja, mobilnosti, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja mladih, mladinskega organiziranja in sodelovanja v skupnih projektih.

Anketa o neprijetnih vonjavah v zunanjem zraku

  • 08 Oktober 2018 |

Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru posebnega projekta naročilo pripravo strokovnih podlag za merjenje neprijetnih vonjav v zunanjenm zraku (smradu po domače). Raziskavo vodi Studio okolje iz Ljubljane v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto in Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Ljudje smo vse pogosteje "posiljevani" z različnimi neprijetnimi vonjavami, ki najpogosteje izvirajo iz kmetijske dejavnosti, pa tudi iz raznih nečistih obrtnih in industrijskih obratov. V Črnomlju in Beli krajini sta poseben problem bioplinarna in prašičja farma na Lokvah ter (pretirana) uporaba gnojnic pri gnojenju, posebno spomladi in v jeseni.

Eden od namenov projekta je ugotoviti, koliko so človekove neposredne zaznave smradu uporabne za merjenje dopustnega smradu, tudi pri ukrepanju okoljske inšpekcije. V ta namen je objavljena anonimna spletna anketa na povezavi https://www.1ka.si/a/177184, ki jo lahko izpolni kdorkoli, ki zazna smrad, bodisi doma ali kjerkoli drugje. V brskalniku omogočite deljenje lokacije, da boste lahko tudi v spletnem zemljevidu označili lokacijo zaznave smradu. Izpolnjevanje ankete vam bo vzelo največ 60 sekund vašega dragocenega časa!

IZPOLNJEVANJE ANKETE JE MOŽNO DO 11.11.2018.

Za dodatna pojasnila se lahko obrnete z vprašanjem na članico Društva Proteus dr. Marijeto Kobetič, tel. 040/860-037 ali na predsednika Nika Šuštariča tel. 041/404-523.

LAS DBK: Vabilo na strokovno ekskurzijo v Prekmurje

  • 08 Oktober 2018 |

Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina vas vabi na strokovno ekskurzijo v Prekmurje - DOBRE PRAKSE POVEZOVANJA NA PODEŽELJU, ki bo v četrtek, 11.10.2018.

Strokovna ekskurzija, vključno s prehrano, je za udeležence brezplačna, saj je krita iz sredstev Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina.

Prijava je možna preko obrazca, povezava pa je v vabilu. Iz enega društva oz. organizacije lahko prijavite največ 2 osebi.

Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

pdfVABILO

pdfPROGRAM 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.