Obisk Zelenega Jurija pri predsedniku RS in županu MOL

  • 26 April 2017 |

25. 4. 2017 – Včeraj smo skupaj z otroško folklorno skupino Dragatuš obiskali predsednika države, gospoda Boruta Pahorja in župana Mestne Občine Ljubljana, gospoda Zorana Jankovića. Dogodek sta organizirala Razvojno-informacijski center Bela krajina in Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva. V programu so nastopili tudi člani Kulturno-umetniškega društva Sveti Jure Duga Resa.

Otroška folklorna skupina Folklorne skupine Dragatuš je tako predsedniku države RS kot tudi županu občine glavnega mesta zapela Jurjevsko pesem in Sijaj, sijaj, sončece ter ob glasbeni spremljavi zaplesala Zavito polko. Člani Kulturno-umetniškega društva Sveti Juraj iz Duge Rese so se predstavili s pesmijo Moja Diridika ter plesoma Šroteš in Drmeš.

Ob koncu nastopa so, kot simbol lepega, obilja in novega začetka, vsi navzoči prejeli brezovo vejico.

Še povezava do sporočila za javnost, objavljenega na spletni strani Urada predsednika RS.

 

Foto: Bernarda Matkovič

Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju

  • 26 April 2017 |

25. 4. 2017 – Želja po osamosvojitvi Slovenije in združitvi vseh Slovencev je leta 1941 pripeljala do ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. V Občini Črnomelj se vsako leto spomnimo tega pomembnega mejnika v slovenski zgodovini in ga praznujemo na osrednji prireditvi ob dnevu upora proti okupatorju.

Slavnostni govornik je bil minister za zunanje zadeve RS, gospod Karl Erjavec. Vse prisotne je nagovorila tudi županja Občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič.

Na prireditvi je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Črnomelj podelila plaketo Zveze združenj borcev NOB Slovenije. Srebrno plaketo je za pomemben prispevek k ohranitvi spomina vrednot, povezanih z NOB in skrb za mnoge dejavnosti zveze v Črnomlju prejela gospa Katarina Kapš. Zlato plaketo pa bo, za aktivno, prodorno in uspešno delo že od svoje ustanovitve leta 1948, na slavnostni seji predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, prejela Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Vinica.

Zahvala gre vsem nastopajočim, ki so dogodku vsekakor nadeli posebno noto. Tako smo lahko prisluhnili recitaciji Tadeja Finka. Pod vodstvom Ani Jankovič Šober je nastopil Mešani pevski zbor Samospev. Dogodek je, pod vodstvom Majde Veselič, s svojim nastopom popestril tudi Mešani pevski zbor OŠ Loka Črnomelj, ki ga je na klavirju spremljala Anica Butala. Pod vodstvom Tadeja Finka je nastopila tudi Folklorna skupina Dragatuš.

Foto: Tomislav Urh

Preventivna akcija "Varno na motorju"

  • 25 April 2017 |

Sobota, 22. 4. 2017 - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Črnomelj je v soboto, dne 22.4.2017 ob 10.00 uri, na parkirišču Restavracije Štajdohar v Kanižarici, v sodelovanju s Policijsko postajo Črnomelj, Zdravstvenim domom Črnomelj ter PGD Črnomelj organiziral Preventivno akcijo za voznike enoslednih motornih vozil »Varno na motorju«.

S skromno udeležbo motoristov smo izvedli poučno in tudi prijetno druženje. Z začetnim pozdravom predsednika SPV Občine Črnomelj, g. Martina Žepiča, in razdelitvijo varnostnih motorističnih jopičev vsem udeleženim motoristom, se je v nadaljevanju pod okriljem Postaje prometne policije Novo mesto in izkušenega inštruktorja motoristov odvila kratka in jedrnata predstavitev psihofizične priprave motorista na vožnjo ter priprava varnostno zaščitne opreme in motorja. Nepogrešljivi reševalci Zdravstvenega doma Črnomelj so prikazali reševanje poškodovanega motorista v prometni nesreči. Po njihovi demonstraciji so udeleženci akcije tudi sami poskusili nuditi osnovno prvo pomoč ponesrečenemu motoristu: kako pristopimo k ponesrečenemu, kaj smemo in kaj ne smemo narediti v določenih situacijah. V nadaljevanju so se s svojim hitrim tehničnim reševalnim vozilom predstavili tudi gasilci PGD Črnomelj, ki nam s svojo izurjenostjo in dobro opremo pomagajo v najrazličnejših nesrečah. Za vrhunec srečanja pa je sledila spretnostna vožnja motoristov po poligonu ob nasvetih inštruktorjev motoristov Postaje prometne policije Novo mesto. Za popestritev programa so udeleženci lahko poskusili spretnosti s »pijanimi očali«, seveda brez motorja!

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Policijski postaji Črnomelj, Policijski postaji Novo mesto, Zdravstvenemu domu Črnomelj in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Črnomelj za sodelovanje in vse koristne informacije v naši skupni preventivni akciji » Varno na motorju«.

V upanju, da bo čim manj nesreč motoristov in tudi ostalih udeležencev v prometu, si želimo prirediti še več takšnih skupnih akcij.

Srečno in varno vsem!

SPV Občine Črnomelj

Prireditev ob dnevu Zemlje in podelitev priznanja "Breza"

  • 20 April 2017 |

Četrtek, 18. 4. 2017 - Danes je, ob svetovnem dnevu Zemlje, potekala podelitev ekološke pohvale "Breza". V letošnjem letu je pohvalo za skrb pri ohranjanju narave in varstva okolja ter ljudske kulture v Beli krajini prejel Javni zavod Krajinski park Kolpa. Še enkrat iskrene čestitke.

Krajinski park Kolpa poleg nadzora in upravljanja območja narave ob Kolpi opravlja številne druge dejavnosti, ki prispevajo k varovanju naravnega okolja Bele krajine. Zavod ohranja ugodno stanje habitatov ter vrst in s tem ščiti ogrožene avtohtone vrste rastlin in živali. Prav tako prispeva k ohranjanju domače in umetnostne obrti in prenosu znanja na mlajše generacije. Tako ima zavod pomembno vlogo tudi pri trajnostnemu razvoju turizma Bele krajine.

Da je bil dogodek še lepši, so k temu prispevali nastopajoči. Pod vodstvom Katarine Kapš sta nastopili Pevska skupina Dobra volja je najbolja in Pevska skupina Polanski odmev, na koncu pa so zaigrali Preloški muzikanti. Za pogostitev so poskrbele Pečkarke KUD Božo Račič Adlešiči.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.