Spominska hiša Otona Župančiča ponovno odpira svoja vrata

  • 12 November 2015 |

Spominska hiša Otona Župančiča ponovno odpira svoja vrataSreda, 11. 11. 2015 – Po končani prenovi je svoja vrata ponovno odprla Spominska hiša Otona Župančiča v Vinici. Projekt obnove je bil financiran iz evropskih sredstev in proračuna Občine Črnomelj. V hišo sta prva vstopila črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Anton Peršak ter tako simbolično odprla prenovljeno rojstno hišo enega izmed največjih slovenskih književnikov in novo stalno razstavo z naslovom »Župančič-mojster besede«.

Obnova objekta je zajemala ureditev kleti in pritličja, ureditev ogrevanja za cel objekt na lesno biomaso, sanacijo vlage, obnovo fasade in zunanjo ureditev z rušitvijo pomožnega objekta, delno pa je obnova zajemala tudi nakup nove opreme. Vsa dela so bila opravljena v enem letu, in sicer so od novembra 2014 do konca aprila 2015 potekala gradbena dela v izvedbi podjetja CE-INVEST d.o.o. Trebnje, do konca septembra 2015 pa restavriranje notranje poslikave ter urejanje muzejske zbirke in okolice, za kar so poskrbeli številni izvajalci.

Poleg nove razstave »Župančič-mojster besede« avtorja dr. Marijana Dovića sta v spominski hiši še dve stalni razstavi, in sicer »Zaslužni Belokranjci« avtorice Andreje Brancelj Bednaršek in »Vinica-stoletja ob reki Kolpi«, ki so jo pripravili Janez Weiss, Anita Matkovič in Andreja Brancelj Bednaršek. Trenutno si je moč ogledati še fotografsko razstavo avtorja Tomislava Urha.

Projekt prispeva k boljši kakovosti muzejske ponudbe, večji podpori lokalnemu razvoju kulture in nasploh regije tako z vidika turizma kot gospodarstva. Vrednost celotne investicije je 680.308,78 EUR z DDV, od tega je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 404.000 EUR, preostali del sredstev pa je bil zagotovljen iz proračuna Občine Črnomelj (276.364,22 EUR oz. 40,62%).

Slovesno odprtje nacionalno pomembnega kulturnega spomenika, katerega se je udeležila tudi vnukinja Otona Župančiča, so pospremili otroški pevski zbor in učenci Osnovne šole Vinica ter Marko Starešinič, prireditev pa je povezoval Jaka Birkelbach.

eu-evropski-sklad-za-regionalni-razvoj

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.